Julkaiseminen tietovirrassa

Lähes jokaisella puhujamatkalla pääsen vastaamaan kysymykseen, kuinka ehdin julkaista niin paljon kiinnostavaa tietoa, linkkejä ja vinkkejä verkostoilleni. Useimmiten vastaan kysymykseen kuvauksella erilaisista tiloista, sosiaalisen median talostani, jonka huoneissa on erilaisia toimintoja. Tämän jälkeen pyydän kuulijoitani seuraamaan, kurkkimaan ja lurkkimaan virtojani eri kanavilla ja kokeilemaan rohkeasti myös itse. Tässä koontina tärkeimmät tilani, joissa toimin verkossa. Osa niistä onkin kuvattu myös englanniksi aiemmassa postauksessani My Alphabeths of Social Media.

Usein tiedustellaan myös kuinka tietoisesti olen rakentanut omaa ammatillista verkkoprofiliiani ja missä kulkevat yksityisen ja yhteisen rajat. Brändäys on kiinnostava taiteenala, mutta itse uskon, että aktiivinen toiminta verkkoympäristöissä luo mahdollisuuden aidompaan kohtaamiseen ja läsnäoloon kuin rakennettu brändi. Parhaiden pakettien sisältö on käärettä kiinnostavampi.

  • Arjessani aina avoimena kulkee Facebook, jossa on päivityksiä arkisen elämän keskeltä, mutta myös kiinnostavia linkkejä ja vinkkejä. Facebook on talossani olohuone, johon on helppo mennä ja jakaa verkostolle kiinnostavia aiheita, mutta myös arjen asioita ja tavallisen elämän tuntemuksia. Facebookissa on myös toinen ulottuvuus, jolloin päivitän organisaation sivuja tai hankkeiden tapahtumia samanhenkisesti kuin bloggaan pitemmän kaavan mukaan yhteisillä kanavilla esim. Otavan Opiston Paja-sivustoa päivittäen, ning-ympäristöissämme tai hankkeiden blogeissa.
  • Työprofiilini, puhelinkoppini, on LinkedInissä. Sieltä löydän myös etäisemmät kontaktit sekä erilaiset ryhmät käydä keskustelua ammattiin liittyvistä aiheista.
  • Delicious on kirjasto, johon tallennan aiheet, joihin haluan palata, ja joita tarvitsen jatkossa. Delicious tallentaa myös yksityiset linkkini muistiin.
  • Twitter koostaa virtaa eri lähteistäni, mutta päivitän myös Otavan Opiston Twitter-virtaa
  • Friendfeedini on yksi tyyppiesimerkki aggregaatista, joka toimii kanaviani linkittävänä sovelluksena. Friendfeedin hyviä puolia on Deliciousista tulevat pidemmät kuvaukset sisällöstä kuin ne, jotka liikahtavat Twitteriin, jossa on merkkirajoite. Friendfeedissä on myös mainio tila kommentoinnille postauksen yhteydessä.
  • Qaiku on itselleni leimaantunut seminaarikeskustelun välineeksi. Seminaarikannussa on aina mukana tapahtumissa, vaikkei fyysisesti paikalle pääsisikään.
  • Opetuksessa keskeiset kanavat tiedon rakenteluun ovat verkostojen keskustelut, erilaiset tietoa koostavat kanavat ja visualisoinnissa Flickr, josta käytän paljon materiaalia, vaikka olen itse laiska kuvaamaan.
  • Omat esitykseni julkaisen SlideSharessa, jossa tosin voisi julkaista enemmän slidecast -tallenteita. Toisaalta Otavan Opisto julkaisee useat “kotitontin” esiintymisistä Viddlerissä videoina ja jakaa ne myös iTunesissa. Jos tilaisuus on ollut verkkokoulutus, lataan AC-tallenteet useimmiten koulutuksen omaan ryhmään, joko Verkkopedassa tai Mediapajassa, teemasta ja kohderyhmästä riippuen. Esityksistä puhuessa ei voi unohtaa Preziä, jonka online-desktop yhdistelmä toimii mainiosti ja työskentely on iloista.

Poiminta SlideSharesta:

SlideSharesta löytyy etukäteen myös esitykseni “Jaettu asiantuntijuus – oppimisen uusi avaruus” (tämä linkki lataa pdf:n)  OPH:n Virtuaalikoulutuksen päiville. Sanna Brauer (SlideShare) tai sannabrauer ovat hakusanoja, joilla toimintaani verkossa on helpoin jäljittää. Useimmat palvelut löytävät käyttäjät sosiaalisen median aikakaudella simppelisti etu- ja sukunimen avulla, ilman mutkikkaita käyttätunnuksia. Sisältöjen lukeminen tai jakaminen ei myöskään nykyisin vaadi aina kirjautumista kyseiseen palveluun, vasta kommentointi ja täydentäminen.

Yllämainittujen välineiden lisäksi sosiaalisen median pakissani on lukuisia työkaluja, jotka linkittyvät toisiinsa ja toimivat kukin eri tilanteissa hyvin. Oma lukunsa ovat sovellukset (mobiilit ja työpöytäratkaisut), joita käytä erilaisten ympäristöjen päivittämiseen sekä yhteisen tekemisen ympäristöt, kuten Googlen palvelut, wikit ja mind mapit verkossa – päivittäiset työkalut.

Jäljet hiekassa

Jäljet hiekassaDigitaaliset jalanjäljet ovat erilaiset eri tilanteissa. Toisista tekemisistä kirjautuu dokumentaatio näppärästi verkkoympäristöihin, toiset toimet sulautuvat osaksi päivittäistä virtaa. Virtuaaliset maailmat ja verkkotilat ovat myös yksi ulottuvuus tässä tallentavassa, tallentuvassa yhteisöllisessä toiminnassa, jota nettielämäksi kutsutaan. Miten voimakkaita jälkiä jää lähi- ja etäkontakteista – synkronisista ja asynkronisista kohtaamisista? Vaikka tuntuu, että kuluva vuosi on mennyt niin vilkkaasti, ettei julkaisutoiminta ole ollut aktiivista, kantavat verkostot tässäkin: yhteinen tekeminen ja -toiminta kiertyvät yhteiseen jakamiseen. Kaikkea ei tarvitse tehdä aina itse. Esimerkiksi ITK 2010 dokumentoitui mainiosti eri kanaville hashtagilla #itk10. Sometu-verkoston jäsenet taittoivat tapahtumasta koosteita niin blogeihin, mikroblogeihin kuin verkoston käyttämille kanavillekin. Ja kun virtoja alkaa merkkailemaan, näkyy siellä omakin jalanjälki nättinä painaumana hiekassa.

Julkaiseminen on muuttunut niin luontevaksi osaksi arjen toimia, ettei jakamista enää näe julkaisemisena. Jos löytää jotain kiinnostavaa, on kiitos ja kohteliaisuus jo jakaa hyvin koostettua tietoa eteenpäin. Tiedon lajittelu ja järjestäminen on ainoa mahdollisuus hallita tietovarantoja, -virtaa. Kuten Heikki Hallantie sanoo, toiminta verkossa rakentuu siihen, että “anna enemmän kuin otat, ja saat enemmän kuin annat”.

Kaikki virtaa verkossa. Itsestäni on erityisen herkullista seurata kuinka tieto tuotetaan verkossa, painetaan paperille ja pian se palaa jälleen digitaaliseen muotoon. Kuluneen vuoden aikana artikkeleitani on julkaistu niin SeOppi-lehdessä, Repliikissä (on kiva kirjoittaa välissä teatteriaiheistakin) kuin verkkolehdissäkin ja nyt voin linkittää jo täällä lähes kaikkiin. Vuoden vaihduttua julkaistaan artikkeli “Verkko saa kansalaisen äänen kuulumaan”, jota olen kirjoittanut verkossa yhdessä Ville Venäläisen kanssa. Kyseessä Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan julkaisu“Silmät auki sosiaaliseen mediaan” – mielenkiintoista seurata kuinka kokoelma otetaan vastaan ja erityisesti sitä, millaista puhetta se saa aikaan verkossa – verkosta ja verkostoista.

Hiekkaa kaikkialla

Jännityksellä odotan miltä tuntuu lähteä rajallisen dokumentaation matkalle tammikuussa. Olen mukana ministeridelegaatiossa Saudi-Arabiaan ja Arabiemiraatteihin tavoitteena avata uusia mahdollisuuksia suomalaisille koulutusviennin verkostoille (Future Learning Finland – koulutusviennin klusteri) sekä valmistella opetusministeri Henna Virkkusen vierailua maihin. Tämäkin tarina jaetaan verkossa kokemukseksi myös FuturE-hankkeen blogissa. Verkko auttaa näissäkin valmisteluissa: tutkittu on jo rokotukset, Alex Stubbin kokemukset Lähi-idästä , elegantit abayat sekä katsottu mallia pukeutumiseen mm. presidentti Halosen matkoilta. Verkostojen vinkkejä tarvitaan vielä monta ennenkuin matkakansio on paketissa!

Share

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s